Jdi na obsah Jdi na menu

Basketbal v Českých zemích

 

Basketbal v Česku

 

České veřejnosti poprvé basketbal představil učitel tělocviku Jaroslav Karásek v sokolovně ve Vysokém Mýtě v roce 1897, česká pravidla vyšla o rok později.

Nejvyšší česká soutěž je Mattoni NBL (Národní basketbalová liga) mužů, kterou v sezóně 2006/2007 hrálo 12 klubů a Ženská basketbalová Trocal liga ve které se utkává 10 klubů.

Nižší soutěží je 2.liga jak mužů tak žen. V sezoně 2006/2007 hrálo mužskou ligu 14 klubů a ženskou ligu 10 klubů. Dále je 3.liga, která se u můžů dělí na 3 skupiny a u žen na 2 skupiny.

Od další sezony 2007/2008 dochází k přejmenování lig. Mužská nejvyšší zůstává stejná (Mattoni NBL)a ženská (Trocal ŽBL). Změna nastává u názvů nižších soutěží, když ze druhé ligy se stává liga první a k posunu dochází i z třetí ligy na druhou ligu.

Nejlepším českým mužským klubem na mezinárodním poli je Spartak Brno. Čez basketbal Nymburk se probojoval do čtvrtfinále ULEB Cupu.

Mezi ženami je historicky nejúspěšnějším klubem Gambrinus Sika Brno který od roku 1996 nepřetržitě vítězí v Ženské basketbalové lize a v Českém poháru. V sezóně 2005/2006 navíc vyhrál nejprestižnější soutěž - Evropskou ligu. Dále Sparta Praha která se probojovala 7× do finále Euroligy z čehož jedenkrát zvítězila, následována týmem Gambrinus Sika Brno s třemi účastmi, z toho jednou vítěznou a Slovian Orbis Praha, který se do finále probojoval 3×, ale ani jednou nezvítězil. Olympijských her se mužská basketbalová reprezentace účastnila 7× a nejlepšího umístění, 5. místa, dosáhli v roce 1960. Naposledy se však olympijského turnaje zúčastnili v roce 1980.

Ženy se olympijského turnaje zúčastnily 2×, v roce 2004 se umístily na 5. místě, v roce 2008 na 7. místě. Mezi momentálně nejúspěšnější české hráče patří především dvojice hráčů, která si zahrála slavnou NBA. Jako prvnímu se to povedlo Jiřímu Zídkovi juniorovi a jako druhý se objevil v zámoří Jiří Welsch. Oba hráči si v NBA odbyli tříleté kontrakty a poté se vrátili zpět do Evropy, kde úspěšně pokračují svou kariéru. Mezi nejlepší české hráčky patří Hana Machová, Ivana Večeřová, Jana Veselá, Petra Kulichová a Eva Vítečková.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář